Home - Auto - Recht - Zorg - Reizen - Uitvaart - Wonen - Brommer - Huisdieren - Schade - Polis

Autoverzekering

Het in bezit zijn van een auto kan heel erg handig zijn. U bent immers in staat om op eigen houtje van A naar B te reizen. Voor een (nieuwe) auto bent u echter wel verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hoewel u met een ouder voertuig wel in staat bent belastingvoordelen te behalen, blijft het verzekeren van een auto, ongeacht de leeftijd van het voertuig en de bestuurder, bij de Nederlandse en Belgische wetten verplicht met minimaal een WA(Wettelijke Aansprakelijkheid)-verzekering. Goedkoopste autoverzekeringen vind je door het online vergelijken wat kan op diverse sites zoals Independer.nl of Verzekeraar.nl.

Dekkingsvarianten autoverzekering

Voor een autoverzekering kunt u een beperkt aantal dekkingsvarianten afsluiten: een WA-verzekering, een WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (ook wel All Risk(s) verzekering genoemd).

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

:

Een WA-verzekering is voor iedere motorvoertuigeigenaar een verplichte verzekering. Met deze autopolis verzekert u de schade die u met uw voertuig toebrengt aan een ander persoon of andermans eigendom. Met deze minimale autoverzekering krijgt u echter geen dekking voor schade aan eigen auto. Een WA-verzekering wordt normaal gesproken afgesloten voor voertuigen die ouder zijn dan 10 jaar.

WA Beperkt Casco

Met een WA Beperkt Casco verzekering bent u, naast het aanrichten van schade aan derden, ook verzekert tegen bepaalde soorten schade die aan uw voertuig wordt toegebracht. Voorbeelden hiervan zijn brandschade, diefstal, weerschade (storm en hagel), ruitbreuk en aanrijding met wild. Een WA Beperkt Casco autoverzekering wordt normaal gesproken afgesloten voor voertuigen van 4 tot 8 jaar oud.

WA Volledig Casco (All Risk(s))

De WA Volledig Casco dekkingsvariant verzekert de voertuigeigenaar tegen schade aan zowel eigen voertuig en eigendommen als schade aan de voertuig en eigendommen van de derde. Met deze all risk autoverzekering wordt de schade, ongeacht de schuldige, vergoedt. Een WA Volledig Casco autoverzekering wordt normaal gesproken afgesloten voor voertuigen van 5 jaar of jonger.

Wanneer is een autoverzekering afsluiten verstandig?

Het afsluiten van een goedkope autoverzekering is niet alleen verstandig, het is zelfs verplicht. Welke dekkingsvariant u kiest is echter afhankelijk van de leeftijd van uw motorvoertuig. Aan de hand van de leeftijd van uw auto is het mogelijk de meest logische dekking te kiezen.

Het is bijvoorbeeld verstandig om een WA-verzekering te nemen wanneer u een voertuig ouder dan 10 jaar of met een lage waarde hebt. Zo betaalt u een lage(re) polispremie, maar bent u alleen verzekerd voor de schade die u andere voertuigen, personen of eigendommen toebrengt. Kijk ook eens bij naar de Unive autoverzekering voor als je een goedkope autoverzekering zoekt.